Home Tabloul practicienilor in insolventa Legislatie Contact
Avocati Mediatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Știri 16 Apr 2014, 16:04

Codul Insolventei, atacat la Curtea Constitutionala, pentru ca incalca accesul la justitie, proprietatea si discrimineaza

Nici nu a fost bine aprobat, ca noul Cod al Insolventei ajunge din nou la Curtea Constitutionala, dupa ce prima sa forma, adoptata prin ordonanta de urgenta, a fost declarata neconstitutionala in toamna. Deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu au declarat, miercuri, ca PNL va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei Codul Insolventei, adoptat marti de deputati, pe motiv de neconstitutionalitate, deoarece acesta incalca liberul acces la justitie, proprietatea si introduce o discriminare si poate afecta industria.

Sesizarea PNL priveste 15 articole din proiectul de lege adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat ca in prezent, prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa pe internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.

"Din punctul nostru de vedere aceasta este o grava incalcare a accesului la justitie, pentru ca fiecare cetatean pentru a putea participa la procedura trebuie sa stie despre ce este vorba in acea procedura, trebuie sa vada citatia, trebuie sa vada subiectele care se discuta la adunarea creditorilor. Pentru a ataca hotararile judecatoresti trebuie sa le cunoasca, ori hotararile judecatoresti se publica numai pe buletinul procedurilor de insolventa", a sustinut Nicolescu, mentionand ca accesul este in prezent doar contra cost.

El a precizat ca amendamentul sustinut de PNL, pentru acces gratuit la buletinul procedurilor de insolventa a fost in prima instanta acceptat de PSD, insa in cele din urma a fost respins fara a fi prezentate argumente plauzibile.

Un alt subiect contestat de PNL priveste introducerea posibilitatii ca administratorul judiciar provizoriu sa poata sa faca vanzari din patrimoniul societatii pentru a acoperi cheltuielile de procedura.

"Legea nu spune in ce constau aceste cheltuieli de procedura (...) Daca pentru a publica la Registrul Comertului ceea ce a decis instanta cu privire la deschiderea procedurii e nevoie de bani, nimic nu-l opreste pe administratorul judiciar sa vanda cel mai valoros activ al societatii respective, pentru ca nu exista niciun criteriu de stabilire a ce se scoate la vanzare. Daca societatea respectiva ar avea un singur activ, il vinde ca sa plateasca la Registrul Comertului. E o procedura care scapa controlului creditorilor, care scapa controlului judecatorului, pentru acolo se spune ca intentia de a vinde se publica in buletinul procedurilor de insolventa si poate fi contestata numai in 3 zile de la publicare", a mai explicat Nicolescu.

Deputatul PNL a mentionat ca in cazul in care debitorul este de rea credinta, legea ii permite acestuia prin intermediul administratorului judiciar sa ascunda o parte din averea societatii. "Noi spunem ca aceasta este o incalcare a dreptului de proprietate si a creditorilor si a debitorilor", a afirmat Nicolescu.

Un alt argument invocat de deputatul PNL, in sustinerea neconstitutionalitatii legii, priveste faptul ca este lasat debitorul la mana furnizorilor de energie, de gaze, si de alte produse esentiale pentru functionarea societatii. "Dau exemplul Oltchim. Daca Oltchim ar intra in procedura insolventei, pe legea asa cum a fost votata ieri in Camera Deputatilor, dupa 90 de zile neputand evident sa acopere cheltuielile cu electricitatea si cu gazele, ar trebui sa-si inchida activitatea. Ar trebui ca miile de oameni care lucreaza acolo sa plece acasa, iar o eventuala repunere in functiune ulterioara ar fi extrem de costisitoare. Cu alte cuvinte, Oltchim ar intra in faliment in 90 de zile daca i s-ar aplica aceasta lege", a declarat deputatul PNL.

El a mentionat ca in situatia Oltchim s-ar putea regasi si alte societati mari din Romania. "Este dupa parerea noastra o situatie foarte grava pentru industria romaneasca, mai ales in perioada de criza. Asta este motivul pentru care ne-am opus si acestui amendament", a mai explicat Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat ca un alt argument al neconstitutionalitatii este continut in avizul Consiliului Legislativ, respectiv faptul ca Guvernul nu a prezentat un studiu de impact. "Spune foarte clar (in avizul Consiliul Legislativ, n.r.) ca nerespectarea unor proceduri poate atrage caracterul de neconstitutionalitate a acestui proiect de lege, respectiv Codul insolventei, fiind considerat de Guvern un proiect de lege complex. Spune in acest punct de vedere Consiliul Legislativ (...) ca proiectul de lege trebuia insotit de un studiu de impact. Studiul de impact nu exista, asta este unul dintre motivele de fond si forma pe care il putem adauga la sesizarea de neconstitutionalitate", a sustinut Gorghiu.

Ea a mentionat ca un alt aspect sesizat de Consiliul Legislativ piveste faptul ca era utila completarea proiectului cu insolventa regiilor autonome si a cea a unitatilor administrativ teritoriale, astfel incat acestea sa nu fie lasate pe seama unor amendamente care sa fie adaugate ulterior.

Gorghiu a afirmat ca in forma adoptata a Codului insolventei regiile autonome se regasesc, ca procedura a insolventei, insa unitatile administrativ teritoriale despre care au existat dezbateri publice ca sunt in aceeasi situatie, nu sunt reglementate.

Deputatul PNL a reclamat inclusiv faptul ca nu este prevazuta insolventa persoanelor fizice, fapt care este o discriminare in raport cu persoanele juridice.

"Nu putem sa acceptam ca in legiferarea din Romania sa existe un dublu standard, sa avem ceva pentru persoanele fizice, sau sa nu avem ceva pentru persoanele fizice ce avem pentru persoanele juridice. Nu putem sa acceptam ideea de dublu standard, de discriminare", a mai afirmat Gorghiu.

Deputatii PNL au fost intrebati daca tergiversarea aplicarii Codului insolventei nu va duce la o amanare a momentului in care bugetul de stat ar putea beneficia de sume suplimentare, avand in vedere declaratiile premierului Victor Ponta. "Din punctul nostru de vedere nu va duce la recuperarea sumelor de bani, ba din contra. Credem noi, si insusi presedintele ANAF a declarat ca aceasta initiativa este facuta in detrimentul bugetului national, si de data asta chit ca este la putere sunt de acord cu domnia sa. Dincolo de lucrul acesta e vorba de niste drepturi fundamentale", a declarat Theodor Nicolescu.

"A mai picat o data, Ponta s-a grabit foarte tare cu proiectul acesta de lege si nu-l inteleg (...) Cand vine vorba de Constitutie, cred ca nici dnul Ponta nu se poate grabi", a precizat la randul sau Alina Gorghiu.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 212 de voturi "pentru", 111 "impotriva" si 8 abtineri, proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, PNL si PDL anuntand ca vor ataca proiectul al Curtea Constitutionala.

Sursa: mediafax.ro
Discutii pe forum
Ultimele 50 de mesaje

 • Consultanta firma in reorganizare judiciara
  Scris de Gabriel-Lubricant la 13 Mar, 12:56
 • dizolvare si lichidare asociatie umanitara
  Scris de magdalena- economist la 26 Oct, 04:27
 • Aflare lichidator
  Scris de la 1 Jun, 17:48
 • Inchidere firma care a avut activitatea suspendata
  Scris de cristian ovidiu la 10 May, 16:07
 • societate radiata prejudiciata
  Scris de rrocambole la 3 Mar, 11:28
 • Radiere ipoteca
  Scris de danielmanolem la 3 Mar, 10:10
 • atragerea raspunderii solidare
  Scris de Gore la 4 Jul, 07:03
 • Societatea la care lucram se afla in reorganizare judiciara
  Scris de gucu la 27 Jul, 17:19
 • Contract de cesiune de parti sociale
  Scris de Utilizator_ella la 24 Jun, 15:12
 • lichidare srl
  Scris de bebe87 la 10 May, 15:44
 • reorganizare judiciară vs. plata salariilor
  Scris de dusterXXX la 15 Apr, 18:05
 • recuperare salarii
  Scris de lucian la 7 Apr, 20:29
 • creanta - faliment
  Scris de Leon Carmen la 19 Feb, 11:46
 • drept de practica lichidator
  Scris de Marius Tudor la 19 Jan, 12:28
 • lichidare SRL.cu 2 asociati
  Scris de IulianSavoiu112 la 28 Aug, 01:17
 • Actiuni la o SC in insolventa care a fost preluata de alta
  Scris de la 16 Aug, 18:54
 • concurs intre creante bugetare si comerciale
  Scris de hanibal la 26 Jun, 21:20
 • societate radiata prejudiciata
  Scris de rocambole la 12 May, 00:31
 • schimbare numar de telefon SOMNEA MARIA MARIANA
  Scris de Andrada Panciu la 11 May, 15:17
 • faliment-inchiderea procedurii
  Scris de rocambole la 26 Apr, 23:49
 • Lichidare srl -d
  Scris de Savoiu Iulian la 10 Mar, 00:48
 • lichidatorul nu a emis decizia de incetare cCIM
  Scris de ihaim la 5 Mar, 21:44
 • Accepta lichidatorul preturi mai mici?
  Scris de ady81 la 21 Nov, 17:38
 • doresc sa devin lichidator judiciar
  Scris de practician in devenire la 12 Nov, 23:50
 • adeverinta sporuri
  Scris de Silviu la 26 Sep, 21:48
 • recuperare drepturi salariale
  Scris de Leon Carmen la 1 Aug, 16:35
 • Participare la licitatie
  Scris de Viorela la 26 Jul, 02:36
 • Post succint in sensul strangerii de clientela
  Scris de Viorela la 26 Jul, 02:34
 • Cesiune parti sociale după deschiderea insolvenței
  Scris de Bibilica012 la 23 Jul, 19:11
 • cesiune de parti sociale in insolventa
  Scris de Bibilica012 la 21 Jul, 22:50
 • De cat la % voturi e nevoie la masa credala?
  Scris de Adrianmv2 la 27 May, 18:14
 • Solicitare cerere amanare plata bun adjudecat!
  Scris de Adrianmv2 la 27 May, 18:07
 • recuperare salarii restante
  Scris de Tony la 2 Apr, 13:23
 • neplata salariilor
  Scris de Tony la 2 Apr, 13:15
 • faliment?
  Scris de Iulian Savoiu la 27 Feb, 00:29
 • suspendare srl cu activitate 6 luni
  Scris de IulianS la 27 Feb, 00:12
 • creditor chirografar defavorizat
  Scris de la 20 Feb, 17:56
 • inscriere masa credala
  Scris de danamica la 15 Feb, 12:10
 • insolventa-falimenr raspundere administrator
  Scris de la 27 Nov, 12:33
 • insolventa
  Scris de mihaela tita la 18 Nov, 14:53
 • Arhivare Documente
  Scris de Cojcoru Nicolae la 12 Nov, 10:31
 • insolventa
  Scris de Silviu la 13 Oct, 20:17
 • angajarea raspunderii
  Scris de la 27 Sep, 20:51
 • buna ziua !
  Scris de nanu paul la 19 Sep, 14:04
 • insolventa
  Scris de Cuculis la 19 Sep, 12:52
 • Cum pot afla numele unui administrator judiciar??
  Scris de mviteazu la 2 Sep, 20:10
 • Lichidare socitate de catre mostenitori
  Scris de OanaM2013 la 5 Aug, 12:34
 • procedura insolvenţei
  Scris de la 31 Jul, 15:09
 • Radiere ipoteca fara acordul creditorilor
  Scris de C_A_Coltuc la 2 Jul, 11:08
 • Raspundere administrator SRL
  Scris de matrim la 17 May, 20:42
 • Bunuri aflate in lichidare
  · Constructii + Teren - 1.186m², Constanta, cu pretul de pornire de 1.342.178 RON, 31-10-2021, Constanta, Constanța · Magazie - 1.644mp + Teren - 1.709mp, Sector 3, cu pretul de pornire de 460.000 EUR, 3-11-2021, Sector 3, București · Atelier + Teren- 1377mp, Saru Dornei, cu pretul de pornire de 32.000 RON, 31-10-2021, Saru Dornei, Suceava · Casa - 77mp + Teren - 3.129mp, Manoleasa, cu pretul de pornire de 8.650 RON, 30-10-2021, Manoleasa, Botoșani
  · Fabrica- Tutova, cu pretul de pornire de 2.850.745 RON, 11-12-2021, Tutova, Vaslui · Ferma agrozootehnica, Perieni, cu pretul de pornire de 1.457.970 RON, 11-12-2021, Perieni, Vaslui · 7 loturi de teren arabil- 81501mp, Constanta, cu pretul de pornire de 124.300 RON, 3-11-2021, Constanta, Constanța · Spatiu - 255mp, Barlad, cu pretul de pornire de 754.898 EUR, 30-01-2022, Barlad, Vaslui
  Politica de confidentialitate
  Copyright © 2002-2021 SC Avocatura Com SRL