Home Tabloul practicienilor in insolventa Legislatie Contact
Avocati Mediatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Stiri 27 Jan 2015, 17:01

Guvernul mimeaza ajutorarea cetatenilor. Legea insolventei persoanelor fizice e un esec dinainte de aprobare si promulgare

Legea insolventei persoanelor fizice, avizata favorabil de Cabinetul Ponta in octombrie 2014, total inaplicabila, va da multe batai de cap atat debitorilor, creditorilor, cat si Justitie romane. Initiatorii acesteia au copiat unele prevederi din alte legislatii europene, avand impresia iluzorie ca ceea ce este valabil dincolo, poate functiona si in spatiul nostru carpato-danubiano-pontic.

La ora actuala in Romania exista circa 800.000 de persoane aflate in incapacitate de plata, care ar putea sa-si declare insolventa, daca mai intai n-o vor face creditorii acestora.

La prima vedere, statul ar vrea sa-i ajute pe debitori sa-si plateasca datoriile si pe creditori sa si le recupereze, in anumite conditii. Numai ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple, datorita varietatii situatiilor de insolventa, precum si a inconvenientelor la nivelul tuturor actorilor implicati in respectivele proceduri.

Justitia este cu mult depasita de aberantul proiect

La nivelul intregului teritoriu exista cate un tribunal in fiecare judet si municipiului Bucuresti, unde isi desfasoara activitatea aproximativ 1.500 de judecatori. De asemenea, la Curtile de Apel activeaza circa 800 de judecatori. Doar acestia vor chemati sa constituie instantele de insolventa pentru o parte din cele 800.000 de persoane aflate in incapacitate de plata, performanta care este greu de imaginat ca va putea fi atinsa in viitorul apropiat si mediu. Lasand la o parte faptul ca, mai intai, respectivii judecatori trebuie sa se specializeze in prezumtiva si noua Legea a insolventei persoanelor fizice. Cum de institutia medierii s-a cam ales praful, prin declararea de catre Curtea Constitutionala a Romaniei a neconstitutionalitatii obligativitatii recurgerii la mediere inaintea introducerii actiunilor in instanta de judecata (pe buna dreptate, deoarece ingradea liberul acces al justitiabilului la actul de justitie), instantele de judecata au ramas la fel de aglomerate ca inainte. Iar acum, vor fi si mai aglomerate, chiar blocate, in opinia noastra.

Va fi nevoie de zeci de mii de lichidatori

Intrand in deslusirea proiectului de lege cu pricina aflam ca acesta este menit sa asigure "acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale". Care datorii vor putea fi stinse ori in baza unui plan acceptat de creditori, administratorul judiciar si instanta de insolventa, ori prin lichidarea bunurilor debitorului. Desi este cam ilar sa presupunem ca o persoana care dispune de bunuri mobile si imobile insemnate ar opta pentru propria insolventa... Sau ca aceasta nu si le vor instraina, inainte ca debitorii sa ceara insolventa lor instantelor respective.
Dar si asa, in continuare, instanta ar urma sa desemneze un administrator judiciar pentru fiecare persoana fizica in parte, intrata in insolventa. Ceea ce denota ca va fi nevoie de zeci de mii de astfel de specialisti in insolventa, aceasta institutie putand inregistra o importanta expansiune.

Institutia administratorului judiciar va exploda

Toate bune si frumoase, dar cine-i va plati pe acesti lichidatori judiciari? Bineinteles, tot debitorul si-asa indatorat peste masura, care nu mai stie pe unde sa scoata camasa in fata creditorilor. Ca atare, administratorul judiciar va incasa un salariu (cota procentuala lunara) din veniturile debitorului si, in plus, va percepe un comision in jur de circa 10% din toate sumele de bani obtinute din vanzarea bunurilor acestuia. Mai mult, primii bani astfel disponibilizati vor intra in buzunarele specialistilor in insolventa, iar ce mai ramane va ajunge la creditori, ca asa zice legea. Daca mai ramane ceva...
Drept urmare, din acest punct de vedere, inseamna ca nevoiasul va munci ori va ramane fara bunuri in primul rand ca sa-l plateasca pe specialistul in insolventa, si abia pe urma ca sa-si plateasca datoriile. Ceea ce inseamna ca mai mult va fi inglodat in datorii, decat sa fie "ajutat" sa iasa din ele.

Oricine va cumpara o proprietate, isi va suma riscuri nebanuite

O alta nebuloasa a proiectului de lege ar putea aparea in aplicarea art. 5 alin. (3) lit. b), prin care debitorul aflat in insolventa este obligat sa depuna "o lista a bunurilor mobile si imobile cu o valoare individuala care depaseste suma de 1.000 de lei, care au fost instrainate de catre debitor in decursul ultimilor patru ani". Cu alte cuvinte, nevoiasul n-ar mai avea voie sa vanda nimic important cu patru ani inainte de a-si declara sau a-i fi declarata insolventa. Dar de unde sa stie ca va ajunge intr-o atare situatie? Si daca totusi iti vinde bunurile, ce se poate intampla?

Daca instraineaza o casa, iar dupa trei ani si 11 luni ajunge in necaz, contractul de vanzare-cumparare poate fi anulat de instanta, noul proprietar fiind evacuat si urmand sa se inscrie la masa credala a vanzatorului, ca asa prevede legea. Cel mai probabil, fara posibilitatea de a-si mai vedea vreodata banii inapoi. Dar daca ulterior au loc alte vanzari succesive, urmatorii cumparatori pot fi considerati - pu buna dreptate - de buna-credinta si lucrurile se complica si mai mult. O astfel de enormitate ar putea sa arunce in aer insasi vanzarile-cumpararile din Romania, precum si notiunea de proprietate consfiintita de Constitutie.

Riscul de a inchiria o locuinta va deveni major pentru proprietar

Si creditorul poate cere insolventa debitorului sau, daca acesta ii datoreaza peste 25.000 de lei, numai ca va fi chemat sa faca dovada cu privire la bunurile si veniturile debitorului. Ceea ce este deosebit de complicat si inseamna ca toti creditorii, in special cei care asigura utilitatile casnice (electricitate, gaze, apa si canal ori salubritate), vor trebui sa plateasca din propriile buzunare armate de angajati sau avocati care sa le reprezinte interesele.

Cel mai probabil, prima categorie de persoane care va apela la procedura insolventei, va fi cea care nu are pe propriul nume niciun fel de proprietati, cel mult doar un venit constant, dar si acela neindestulator traiului zilnic. Acestea persoane vor fi cele mai castigate, deoarece "toate procedurile contencioase si necontencioase de executare silita" asupra lor vor inceta pe durata procedurii de insolventa. Deci, nu vor mai fi evacuate fortat din propriile locuinte. Mai mult, daca omul locuieste cu chirie, proprietarul nu-l mai poate evacua pentru neplata, iar furnizorii nu-i pot taia utilitatile pentru neplata, inscriindu-se la masa credala a acestuia si urmand sa-si recupereze banii la Sfantu-asteapta. Si, in plus, creditorilor le este interzisa pe timpul insolventei aplicarea de penalitati si dobanzi creantelor respective. Totusi, planul de rambursare a datoriilor propus de debitor, agreat de administratorul judiciar si parafat de instanta de insolventa, "nu se poate intinde pe o perioada mai mare de 5 ani". Dupa care, debitorul se va afla in aceeasi situatie ca inainte de declansarea insolventei personale, cu datorii carora li se vor adauga si cele datorate amabilului sau lichidator.

Nu bogatii isi vor declara insolventa, ci tot amaratii

Debitorii ar putea avea sansa de a scapa de datorii in cazul in care vor castiga la loto sau vor obtine bani din mosteniri, donatii sau compensari pentru cine stie ce daune suferite. Cu sublinierea ca, mai intai, vor fi achitate datoriile catre administratorul judiciar, si apoi celelalte, pana la confluenta acoperirii masei credale.
Cat priveste drepturile persoanei aflate in insolventa, acestea nu vor putea incepe o activitate comerciala ori de alta natura in nume propriu. Ca numai de asa ceva i-ar arde datornicului, iar daca i-ar arde, cu siguranta ar gasi o persoana interpusa, prin intermediul careia sa poata face afaceri bine-mersi...

Art. 20 alin. (2) lit. a) din proiectul de lege in discutie face referire si la faptul ca doar administratorul judiciar poate stabili cum isi va cheltui banii debitorul, pentru satisfacerea nevoilor de baza, atunci cand veniturile sale depasesc salariul minim pe economie. Desi este foarte putin probabil ca o astfel de persoana sa ajunga in asemenea datorii, incat sa-si solicite singura insolventa si sa-l plateasca la greu pe lichidator ca sa-l "ajute".

5 ani de puscarie pentru minciuna

Proiectul de lege mai prevede ca debitorii pot ajunge la inchisoare daca furnizeaza instantei de insolventa sau administratorului judiciar informatii sau declaratii false, ori tainuiesc active si documente relevante cu privire la procedura de insolventa (art. 27 lit a si b). Pedeapsa se situeaza intre 1 si 5 ani de puscarie, in aceste cazuri putand fi aplicabile si prevederile Codului civil al Romaniei.

In concluzie, actul normativ pus in discutia reprezentantilor poporului este de-a dreptul lipsit de sens, data fiind natura impedimentelor pe care le poate genera, parte dintre acestea fiind mentionate pana aici. Ca o atare litera de lege ar putea fi benefica atat pentru creditor cat si pentru debitor nu este indoielnica, insa mai intai ar trebuie puse la punct o alta serie de conditii si proceduri, ca aplicabilitatea initiativei sa aiba sanse de reusita. Ceea ce s-ar poate realiza la un moment dat, dar nu dintr-o data si nici intr-o zi.

 

Sursa: www.ziuanews.ro
Discutii pe forum
Ultimele 50 de mesaje

 • Consultanta firma in reorganizare judiciara
  Scris de Gabriel-Lubricant la 13 Mar, 12:56
 • dizolvare si lichidare asociatie umanitara
  Scris de magdalena- economist la 26 Oct, 04:27
 • Aflare lichidator
  Scris de la 1 Jun, 17:48
 • Inchidere firma care a avut activitatea suspendata
  Scris de cristian ovidiu la 10 May, 16:07
 • societate radiata prejudiciata
  Scris de rrocambole la 3 Mar, 11:28
 • Radiere ipoteca
  Scris de danielmanolem la 3 Mar, 10:10
 • atragerea raspunderii solidare
  Scris de Gore la 4 Jul, 07:03
 • Societatea la care lucram se afla in reorganizare judiciara
  Scris de gucu la 27 Jul, 17:19
 • Contract de cesiune de parti sociale
  Scris de Utilizator_ella la 24 Jun, 15:12
 • lichidare srl
  Scris de bebe87 la 10 May, 15:44
 • reorganizare judiciară vs. plata salariilor
  Scris de dusterXXX la 15 Apr, 18:05
 • recuperare salarii
  Scris de lucian la 7 Apr, 20:29
 • creanta - faliment
  Scris de Leon Carmen la 19 Feb, 11:46
 • drept de practica lichidator
  Scris de Marius Tudor la 19 Jan, 12:28
 • lichidare SRL.cu 2 asociati
  Scris de IulianSavoiu112 la 28 Aug, 01:17
 • Actiuni la o SC in insolventa care a fost preluata de alta
  Scris de la 16 Aug, 18:54
 • concurs intre creante bugetare si comerciale
  Scris de hanibal la 26 Jun, 21:20
 • societate radiata prejudiciata
  Scris de rocambole la 12 May, 00:31
 • schimbare numar de telefon SOMNEA MARIA MARIANA
  Scris de Andrada Panciu la 11 May, 15:17
 • faliment-inchiderea procedurii
  Scris de rocambole la 26 Apr, 23:49
 • Lichidare srl -d
  Scris de Savoiu Iulian la 10 Mar, 00:48
 • lichidatorul nu a emis decizia de incetare cCIM
  Scris de ihaim la 5 Mar, 21:44
 • Accepta lichidatorul preturi mai mici?
  Scris de ady81 la 21 Nov, 17:38
 • doresc sa devin lichidator judiciar
  Scris de practician in devenire la 12 Nov, 23:50
 • adeverinta sporuri
  Scris de Silviu la 26 Sep, 21:48
 • recuperare drepturi salariale
  Scris de Leon Carmen la 1 Aug, 16:35
 • Participare la licitatie
  Scris de Viorela la 26 Jul, 02:36
 • Post succint in sensul strangerii de clientela
  Scris de Viorela la 26 Jul, 02:34
 • Cesiune parti sociale după deschiderea insolvenței
  Scris de Bibilica012 la 23 Jul, 19:11
 • cesiune de parti sociale in insolventa
  Scris de Bibilica012 la 21 Jul, 22:50
 • De cat la % voturi e nevoie la masa credala?
  Scris de Adrianmv2 la 27 May, 18:14
 • Solicitare cerere amanare plata bun adjudecat!
  Scris de Adrianmv2 la 27 May, 18:07
 • recuperare salarii restante
  Scris de Tony la 2 Apr, 13:23
 • neplata salariilor
  Scris de Tony la 2 Apr, 13:15
 • faliment?
  Scris de Iulian Savoiu la 27 Feb, 00:29
 • suspendare srl cu activitate 6 luni
  Scris de IulianS la 27 Feb, 00:12
 • creditor chirografar defavorizat
  Scris de la 20 Feb, 17:56
 • inscriere masa credala
  Scris de danamica la 15 Feb, 12:10
 • insolventa-falimenr raspundere administrator
  Scris de la 27 Nov, 12:33
 • insolventa
  Scris de mihaela tita la 18 Nov, 14:53
 • Arhivare Documente
  Scris de Cojcoru Nicolae la 12 Nov, 10:31
 • insolventa
  Scris de Silviu la 13 Oct, 20:17
 • angajarea raspunderii
  Scris de la 27 Sep, 20:51
 • buna ziua !
  Scris de nanu paul la 19 Sep, 14:04
 • insolventa
  Scris de Cuculis la 19 Sep, 12:52
 • Cum pot afla numele unui administrator judiciar??
  Scris de mviteazu la 2 Sep, 20:10
 • Lichidare socitate de catre mostenitori
  Scris de OanaM2013 la 5 Aug, 12:34
 • procedura insolvenţei
  Scris de la 31 Jul, 15:09
 • Radiere ipoteca fara acordul creditorilor
  Scris de C_A_Coltuc la 2 Jul, 11:08
 • Raspundere administrator SRL
  Scris de matrim la 17 May, 20:42
 • Bunuri aflate in lichidare
  · Constructii + Teren - 2.999mp, Preajba, cu pretul de pornire de 356.335 RON, 14-10-2021, Preajba, Gorj · Teren arabil, Floresti, cu pretul de pornire de 37.604 RON, 8-10-2021, Floresti, Cluj · 19 parcele teren intravilan - 56.420mp, Vetel, cu pretul de pornire de 70.635 EUR, 8-10-2021, Vetel, Hunedoara · Apartament 1 camera - Targu Neamt, cu pretul de pornire de 6.956 EUR, 31-10-2021, Targu Neamt, Neamț
  · Spatiu industrial, Barlad, cu pretul de pornire de 2.427.184 RON, 11-12-2021, Barlad, Vaslui · Ferma agrozootehnica- Tutova, cu pretul de pornire de 915.567 RON, 11-12-2021, Tutova, Vaslui · Constructii - 616mp + Teren - 3.174mp, Giurgiu, cu pretul de pornire de 414.360 EUR, 15-10-2021, Giurgiu, Giurgiu · Cabana - Maneciu, cu pretul de pornire de 30.000 EUR, 5-11-2021, Maneciu, Prahova
  Politica de confidentialitate
  Copyright © 2002-2021 SC Avocatura Com SRL